Hästskola för pappor

Nu kanske du är pappa och läser den här boken och jag har glömt bort dig lite. Du kanske känner dig lika vilsen som jag gjorde första gången jag klev in i ett stall men vill vara där för din dotter, verka intresserad. Det kanske behövs en del förklaringar om du är förstagångshavrepappa. Det är okej. Jag vet att det är skrämmande. Stora djur som kan göra skitont. Hästar är skitfarliga men lita bara på din dotter så kommer allt gå bra. Du kommer ändå vara rädd.

Men chilla, softa, ta det cool. Här kommer intensivkursen.

Det är ganska lätt när du väl kommit in i det och i värsta fall kan du ljuga lite. Det är okej, du gick in som högsta chef och kom ut som slav, det kallas ringmaster, men trust me, det finns inget master i det.

Till att börja med måste du känna till en del begrepp, även om de känns helt jäkla oviktiga för din existens. Och du ska veta att även om du fattar vad grejerna ska vara till för är det bra om du låter din dotter briljera, säga hur duktig hon är som kan allt. För du är själv helt lost. Och även om du inte bryr dig, så låtsas. Som du kanske gör med frun hemma när hon pratar om feminism, du är ju trots allt bara man. Men måste du – så låtsas, det blir en win-win. Bara lita på mig nu.

Krats är en liten krokig sak med ett handtag som de kratsar fötterna på hästjävlarna med. Jag är inte helt säker på varför men det är tydligen skitviktigt. Du lyfter upp hästens ena fot genom att dra handen från överdelen av benet och nedåt och ta tag i ankeln på hästen, sedan lyfter hästen, om du har tur, upp foten (även kallad hov) och sedan vispar du runt lite under den med den krokiga delen. Det här ska göras före och efter varje ridtur.

Ryktborste är som en större skoborste med en rem. Stoppa in handen och sedan borstar du bort damm från hästen. Uppifrån och ned. Var inte rädd för att ta i lite, det gillar de jävlarna.

Grimma är det som sitter bakom öronen och över nosen på hästen. För att du verkligen ska uppskatta den vill jag att du provar att ta in hästen från hagen utan den. Du kommer märka att det är som att köra bil utan ratt. En bil som kan bita dig.

Grimskaft är ett rep med en liten hake i ena änden som du fäster i grimman (läs meningen igen så du verkligen förstår) så att du kan styra fanskapet och att det följer med dig från och till hagen. Det är tydligen skitviktigt att det är i rosa eller någon annan fin färg. Bry dig inte om det, hästen gör det inte. Betala bara för skiten och se glad ut.

Schabrak låter skitcoolt och som taget ur en våldsfilm, men är inte så coolt som det låter. Det är ett litet täcke man har under sadeln. Jag vet, täcke liksom. Men det är viktigt att den matchar färgen på någon annan detalj på hästen eller ryttaren. Och gärna är av ett finare märke. Första gången du ska köpa ett schabrak av ett finare märke så ha på dig blöjor, du kommer att skita på dig när du ser priset i kassan. Det gäller för övrigt alla rid- och hästprylar.

Sadel är det ungarna sitter på när de rider. Den är alltid av läder och ska sitta på hästens rygg. Du kommer att bli skitbesviken för den ser inte alls ut som den gör i cowboyfilmer. Men på ryggen ska den. So far so good.

Sadelgjord är en platt och ganska tjock rem som ska hålla fast sadeln på hästen. Det här är alltid ett spännande moment då den levande hamburgaren kommer att testa dig. Ta ett djupt andetag innan det här momentet. Det finns nämligen tre jävla spännen på sadeln men bara två läderremmar på sadelgjorden. Jag tror att det är de två till vänster du ska använda. Du ser, jag sa ju att det inte är någon lek. När du spänner fast remmarna måste du vara lite listig, hästen kommer nämligen spänna ut magen bara för att jävlas lite så det gäller att ta i, finta hästen. Den ska spännas igen när ni kommer till stället där din dotter ska upp på hästen.

Stigbyglar är det din dotter stoppar stövelspetsarna i, som pinnarna på motorcykeln, du vet, så att fötterna har stöd. Det är tydligen otroligt viktigt att stigbyglarna ska vara uppdragna när ungarna inte rider. Jag tror att det är för att de inte ska hänga och dänga under hästen, jag kan ha fel här. Jag brukar slänga mig med: ”Älskling, fixar du stigbyglarna?” Det fungerar nästan alltid.

Träns är som en grimma fast finare och dessutom sitter ratten på den. Ratten ser ut som ett koppel fast kallas tyglar. Alltså, det är ETT snöre men ska vara i plural. Don´t ask.

Paddock är det inhägnade området utomhus där de rider hästarna runt, runt. Kanske hoppar lite. Sätt dig vid sidan av och fippla med telefonen, titta upp ibland och säg att hon är skitduktig. Hon kommer att dissa dig men det är okej. Innerst inne gillar hon det.

Ridhus är som en paddock fast inomhus. Här är det skitviktigt att du knackar på och frågar om det är okej att komma in. Gör du inte det kan det bli skitdålig stämning i stallet. Ifrågasätt inte, bara gör det. Lär dig av mina misstag.

Mocka är att kratta upp hästskit som ligger i boxen. Och du kan ge dig fan på att det blir ditt jobb. Bit ihop och njut. För det är en sport och ganska skön terapi faktiskt. Jag har blivit expert på det. Så här gör du: Hämta en skottkärra och ställ den i boxen. Hämta en stor kratta (jag vet inte vad den heter men säger alltid krattjäveln). Sedan tar du upp skiten med krattan och skakar lite. Tricket är att ströet eller vad de nu har ska hamna i boxen igen och bajset ligga kvar på krattan. Lite som att trixa med en boll och en hockey- eller bandyklubba.

Nu kan du det viktigaste. Senare ska jag lära dig massa annat men låter det här vila i dig ett tag. Det är mycket att ta in. Jag vet.

Hav tröst ty snart börjar hon med pojkvänner.

horse

*Utdrag ur boken Havrefarsan.

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Dela med dig

Dela sidan med dina vänner.