Dagen efter bokmässan

Idag är en bra dag, fast kroppen har en nära-döden-upplevelse. Det kommer ta ett par dagar innan jag är mig själv igen, halvvrak istället för helvrak. Mina jobb ligger som hyllmeter i mejlkorgen. Skriker egoistiskt: ”Men jag då?” Och jag betar av dem en efter en och svär lite.

För mig handlar mässan mest om kontakter och pengar. Det låter cyniskt men så är det. Bokmässans hjärta finns inte på mässgolvet där alla fötter skriker i dödsångest. Den starkaste pulsen finns i de mer gömda delarna av mässan. På hotellen runt om, på kvällarna i de olika minglen och i lobbyn. Alla affärer som görs upp.

Ibland går jag in i Rights center på mässan, antingen för att ha ett möte eller för att bara höra prasslet av pengar och avtal. Det är fint på något sätt. Man hör olika språk och sorlet ligger och smeker alla som är där. Ljuden som lovar och hoppas och sätts kråka på.

Framtiden ser ljus ut. Bokförsäljningen har ökat med 5 procent, ungdomsböcker med 13 procent. Det brukar vara så när samhället i stort darrar – att folk flyr till böckernas värld. Varför begränsa sig till verkligheten som min fru brukar säga. Det är liksom skönare att läsa om overkliga saker när verkligheten ser dyster ut och spottar på en. För när det inte är på riktigt – kan man vila och koppla bort.

För mig har det varit en riktigt bra mässa som andats framtid. Jag sajnade nytt bokavtal och avtalade samarbete med ett coolt förlag och sålde en jävla massa Havrefarsan och skrivcoachade coola böcker som kommer och möte med förläggare och smidde marknadsföring och bokade föreläsningar. Och massa nya kontakter, pengar och nya möten. Som det ska vara. Det låter egoistiskt och så är det självklart inte, man pushar för varandra, presenterar sina kollegor och vänner och kunder för andra. Som det ska vara.

Och alldeles för mycket Fireball såklart och massa kärlek och kul med min fru såklart.

Och så alla skvaller, det kommer hända en del saker framöver, saker som välter och smeker, smäller och smyger.

Och så baksmällorna och rikspuckona, vi som nickar igenkännande till varandra och ler lite dumt. Jasså, du med, liksom. Vi som drack lite för mycket, sov lite för lite men är ändå glada. Stolpskotten ni vet. Vi som kör formel 1 under fyra dagar (och nätter) utan broms.

Det som var roligast var ändå att min fru sålde in sin kommande bok till både Tyskland och Frankrike på en hisspitch. Boom! Det är min B-plan, kanske A-plan när jag tänker efter. Att leva på min fru och bli en slacker, en hemmafru. Äta praliner och hångla och shoppa skitonödiga saker.

En annan kul sak var att Alexandra Nedstam köpte Vertigo förlag, i direktsändning. Boom!

Bokmässan handlar om så mycket mer än äktenskapsbrott, kontroverser mingel och bokförsäljning. Det är Bokbranschens kick-off. Och ibland stannar jag till och bara tittar, andas och ler. Det kryllar av känslor överallt, de drar och sliter i alla. Det är drömmarnas fält och hoppets korridor, där man ser hur alla som vill lyckas – gör allt för att göra just det, i en jävla uppförsbacke. Alla de där som är längst ner på stegen och vill vara högst upp. Att få till en bestseller, de som drömmer om de hundra meter långa signeringsköerna men kanske säljer en eller två böcker på hela mässan. Hur man ser axlarna tyngas ned av vikten på sitt eget boklager som ingen verkar bry sig om. Där hoppet dör en smula och verkligheten skrattar lite rått. Men man får aldrig ge upp, så är det ju. Om det är något bokbranschen lär en så är det tålamod. Att skynda långsamt och allt det där som aldrig varit min grej.

Hur som helst …

Idag är en bra dag …

Nedan följer LISTAN. Jag och min fru vann alla kategorier men på stark andraplats kom:

Gladast: Pia Printz och Jenny Ullström och Sara Starkström.

Galnast: Caroline L Jensen och Alexandra Nedstam

Gulligast: Ann Heberlein och Erik van der Heeg/Thomas Erikson och Christina Granbom

Coolast: Marthina Elmqvist, Varg Gyllander och Philip Sane

Softast: Bob Hansson och Carin Gerhardsen

Smartast: Hans-Olov Öberg och Peter Norrman

Bäst förberedd: Lars Wilderäng – alltid Lars Wilderäng

Bästa nykomling: Niklas Lindroth

Bästa mingelmontern: Printz publishing och Bokfabriken

Bästa veteran: Leif GW Persson – alltid GW

Snällast: Tony Cronstam

Bästa mentorn och wingman: Johan Zillén – alltid Zillén

Skönast stil: Erik Johansson

Snyggast, sexigast, porrigast, skönast, vackrast, bäst hångel, bäst på dansa, roligast och snyggast gångstil: Caroline L Jensen – alltid Caroline.

bokmässan

När fötter skriker

2 Comments

  1. Klart Wilderäng är den mest förberedde…
    Praeparandus supervivet

    Reply
    • haha ja, Sveriges främste prepper med 18 dunkar vatten i garaget.

      Reply

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Dela med dig

Dela sidan med dina vänner.