Ät mindre kött för fan …

Min son är ett litet as. Jo det är sant. Den rackarn förändrade en del av min världsbild. Han är fucking nitton bast. Vem tror han att han är liksom? Oraklet i Delphi, eller? Hade jag varit lika medveten om världen som han är, när jag var nitton, hade min kropp idag varit ett tempel, inte ett jävla ruckel.

Men han är världens bästa lilla as faktiskt men ändå … ett as. En dag sa han: ”Pappa, kolla på filmen Cowspiricy. Riktigt tung rulle.” Han sa det lugnt och fint. Det måste jag ge honom. Han sa det som för att vara gullig liksom. Dela med sig av kärlek. Han log, det gjorde han. Som om han hade en liten hemlighet. As! Vi anade INGENTING!

Jag och min fru bah: ”Okej.” Helt oskyldiga liksom. HELT OSKYLDIGA!

Vi satte på oss foliehattarna och tittade på filmen. Oh. My. God! Vi tog nog rekord i ordet Åh fy fan. Efter filmen var vi tysta ett tag. ”Du?” sa min fru och drog en suck lika djup som ett slukhål. ”Vad sägs om att äta mindre kött?” Min värld hoppade ut från ett stup. Smack!

Visste du att:

 • 80 % av all antibiotika som säljs i USA är för boskap. Det känns ju lite toppen …
 • Den största anledningen till att Amazonas skövlas är för att ge plats åt boskap. 91 % av all skövling är för boskap, inte palmolja. Muh fucking muh liksom.
 • 1-2 hektar regnskog skövlas varje sekund. Där försvann 2 till. Oops, 2 till. Nämen – 2 till där med.
 • Att mjölkprodukter inte alls är nyttigt. Risken för prostatacancer ökar med 50 %. Hej då goda ostjävlar. Hej då pannkakor!
 • Mjölk skyddar inte alls mot benskörhet. Brake a leg typ …
 • Mjölkprodukter är direkt skadligt för människor och höjer dessutom risken för bröstcancer betydligt. Sug på den du!
 • 50 % av all odling går till boskap, som dessutom inte ingår i deras naturliga diet och sprider den livsfarliga bakterien e-coli. We are fucked!
 • Vi skulle kunna föda alla människor som svälter om vi odlade för människor istället för boskap.
 • Mjölkprodukter kan vara en orsak till MAN BOOBS. Bara en sån sak.
 • Boskap står för 51 % av gasutsläppen och påverkar växthuseffekten mest av allt. Transportindustrin står för 13 %. En rap har ingen dött av liksom.
 • Boskapsuppfödning förbrukar 20-33 % av världens sötvatten varje år. Skål!
 • Boskapsuppfödning och odlingar för boskap upptar 1/3 av all landmassa på jorden.
 • 650.000 valar, delfiner och sälar dödas varje år pga att de fastnar i fiskares nät. 20 miljoner hajar dör.
 • År 2048 kommer allt fisk vara mer eller mindre utrotad. Sushi for no-one! Glöm räkmackor!

  Och det här är bara lite av all info. Jag orkar inte ens gå in på kycklingar och alla gifter vi får i oss av kött.

Så. Vi har tagit ett beslut. Två dagar i veckan kör vi kött och mejerifritt i vårt hem.  Till att börja med. Och på det sparar vi 20.000 till 30.000 kronor per år. Mäh, vi gillar kött och ost. Shoot us. Och när vi köper kött ska det vara ekologiskt och KRAV-märkt. Det gäller allt vi köper numera. Och helst lokalproducerat. Vi tänkte öka sen, kanske sju dagar i veckan. Babysteps liksom.

Ja, jag veeeet. Vi kommer inte förändra världen med det, men en del av den. Men våra kroppar kommer må så jääääävla mycket bättre. Så – gör som vi. Spara en ko typ. Och spara pengar, spara miljö, bli friskare, spara vår jord och allt annat som är asbra.

Förresten. Vill du se en tung film? Cowspiricy heter den, finns på Netflix bland annat. Du behöver inte ens en foliehatt. BARA SE DEN!

roliga kor

Jajajaja du ska få källor så du storknar:
Fakta om boskap och odlingar och fisk och allt annat.

Fakta om mejeriprodukter.

2 Comments

 1. Måste erkänna att jag fascineras av människor som helt ändrar inriktning för att de sett en film, läst en bok eller hört någon på Nyheterna säga si eller så. Visst finns det väl tokerier kring köttindustrin, men kött ger också gödsel som hjälper till att motverka att öknarna sprider sig och därigenom minskar växthuseffekten eftersom det blir mer gröna växter och klorofyll.. Så, kanske lite källkritik och balansering vore nyttigt??

  Reply
  • Jag har inte ändrat åsikt bara för att jag sett filmen. Längst ner hittar du länkar till forskarrapporter och massa annat. Det baserar jag min åsikt på, och där kan du bilda din egen uppfattning. Du har även statistik på gödsel, så mycket gödsel att sjö och hav förstörs.

   Reply

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Dela med dig

Dela sidan med dina vänner.