ADHD-medicin

Hej bloggjävel. Nu är jag förbannad igen och det är dags att vi dödar en myt om ADHD-medicin och diagnosen ADHD. Det är ingen sjukdom, det är en funktionsnedsättning. Min dotter har kraftig ADHD och vi provade allt innan medicin var det enda alternativet kvar. Hennes mamma, som för övrigt är sjuksköterska, och många andra tror att det är amfetamin i medicinen, att man gör sitt barn till drogberoende, knarkare. Det är det alltså inte.
Jag hatar att vi proppar folk fulla med mediciner, att behandla till exempel ångest och depression med olika preparat istället för att lösa orsakerna, inte bara symptomen. Men jag fattar att jättemånga gärna tar ångestmedicin för att slippa helvetet.
Därför låg det i min natur att göra allt för att min dotter skulle slippa ta ADHD-medicin, för det finns biverkningar och för att jag verkligen trodde vi kunde lösa det med pedagogik, anpassa kosten och allt annat vi och skolan provat. Men min fina dotter har för kraftig ADHD. Vi behöver fortfarande göra allt det andra men med medicinen fungerar hon nu i skolan och i sociala situationer otroligt mycket bättre än innan. Hon känner själv att det blir lugnare i huvudet och att hon mår bättre, fysiskt och psykiskt. Det finns biverkningar men i hennes fall uppvägs det av att fördelarna är enormt mycket större. Jag vet också att vissa får diagnosen väldigt lättvindigt. För många av dem kan det räcka med att de får glasögon. Så för att poängtera, min dotter har verkligen ADHD och inga synfel.
Fakta
ADHD-medicin som Concerta och Ritalin innehåller inte amfetamin, det innehåller, om vi ska dra det över en kam, ett amfetaminliknande ämne, vilket i sig inte är sant heller. Det innehåller ett centralstimulerande preparat som heter Metylfenidat och ersätter substanser i hjärnan som en person med ADHD inte själv klarar av att tillverka. Dopamin, noradrenalin och serotonin. Substanser som vi alla behöver för att kunna fokusera, tänka kognitivt och så vidare. Det tar inte bort personligheten, kreativiteten och karaktären som har ADHD. Det kan göra dem lite tröttare, tappa viss aptit och en del annat. Det förändrar inte barnet förutom att hen kan fokusera bättre och hänga med mer i skola och i sociala situationer. Skulle vi glömma att ge henne medicin en dag är det inte så att hon får abstinens eller liknande, som man får av droger.
Men faktum är att det inte är en drog, det är en medicin. Kan vi slippa prata om att det innehåller amfetamin nu?

4 Comments

 1. Tack för dina ord!! Jag blir så trött på okunigheten kring ADHD/ADD.

  Reply
  • Tack!

   Reply
 2. Hej!
  Bra skrivet!
  Jag är en mormor och har 2 barnbarn med diagnosen ADHD, så jag vet vad du menar och båda får medicin – dock efter många och långa utredningar. För det är ju som du skriver, att man ju inte vill ge dem piller om det inte är av nöd tvunget. Att se till barnets bästa MÅSTE dock vara utgångspunkten och naturligtvis en bra och kunnig läkare.
  Båda barnen fungerar nu skapligt i skolan och hemma, där det tidigare var cirkus. Dessutom har det ena barnet bytt skola – den förra hade inga som helst resurser att ta hand om och se till barnets bästa och utövade helt oacceptabla metoder.
  Och grabben har även fått byta medicin från Ritalin till Elvanse, då Ritalinet orsakade aptitlöshet och kraftig avmagring.
  Med byte av medicin, skola, viktuppgång då matlusten kom åter, så är han nu i mycket god harmoni, med sig själv, trots sin funktionsnedsättning.
  Dessutom vill jag tacka dig för en bra blogg, som jag upptäckte idag, via en länk från en bekant, den hänvisade till det du idag skrev om alkohol.
  Jag tror som du att man gör sitt eget val och vill man bli fri från sitt missbruk, men inte klarar det på egen hand, då finns valet att ta hjälp. Viss expertis anser ju dock att det är en sjukdom och att den till viss del även kan vara ärftlig. Men som sagt, det tror inte jag, därom måste jag i så fall bli överbevisad.
  Lycka nu till med din dotter och hoppas ni får en God Jul.
  Och din blogg finns nu bland mina favoriter. Tack!

  Reply
  • Tack och håller med dig, och tack för tipset om Elvanse. Ska kolla upp det. God jul!

   Reply

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Dela med dig

Dela sidan med dina vänner.