Selmapriset

Idag gick pressreleasen ut om att jag sitter i juryn för Selmapriset. Ja, jag veeet. Det är inte Nobel med det skiter jag i. I juryn sitter ordförande Linda Skugge, författare och journalist. Per Adolfsson, chefredaktör på Tidningen Skriva. Elisabeth Mannerfeldt, vice ordförande i föreningen Egenutgivarna samt chefsbibliotekarie på KTH. Och så lilla jag.

Selmapriset är ett litteraturpris för egenutgivare, alltså de som aldrig kommer nomineras för Augustpriset, och kallas därför för Augusts lillasyster.

Så varför Selmapris undrar du säkert. Jo för att egenutgivning växer så det knakar och kommer bli tongivande i en snar framtid. ”På Amazons 10-i-topplista från i januari förra året var alla titlar egenutgivna. Ett exempel på en bokserie som inledningsvis publicerades för egen hand är den brittiska författaren E L James ”50 nyanser”-serie, vilken sedermera har översatts till 52 språk och sålt i över 90 miljoner exemplar.” (Källa DN). Hon började som egenutgivare. Samma sak med The Martian av Andy Weir. Efter deras framgångar var de etablerade förlagen snabbt framme och erbjöd dem nästan löjliga summor pengar.

De traditionella förlagen börjar vakna nu och förstår att egenutgivning blir större och större och snart kan vara störst. Det finns ett annat driv i en egenutgivare generellt och även de som ger ut själva har förstått vikten av redaktörer, lektörer och så vidare. Därför ser jag även att kvalitén ökat på de böcker som ges ut numera. Det är inte längre kreti och pleti. Förlag som Vulkan, Calidris och liknande får fler och fler kunder som hellre vill ha 80 procent i royalty än 23 till 50 procent, fler etablerade författare går över till egenutgivning.

Vulkan är Nordens största bokutgivare och inom fem år gissar jag på att fördelningen i omsättning mellan traditionell utgivning och egenutgivning kommer ligga på minst 50/50. Speciellt när det inte kostar mer än runt 60000 kr att ge ut sin egen bok och då ha proffs som ger en samma villkor som ett traditionellt förlag. Dessutom växer e-boken enormt utomlands och snart även i Sverige, men Sverige väntar tålmodigt på Amazon som precis landat här. Man hoppas på att dom ska etablera e-boken precis som de gjort i många andra länder.

Den amerikanska författaren Barry Eisler tackade nej till sitt förlag som erbjöd  500 000 dollar, och ska hädanefter ge ut sina böcker själv. Fler och fler etablerade författare sneglar på egenutgivning. I Storbrittanien ökade antalet egenutgivna böcker med 79 procent 2013 och de sålde för 18 miljoner pund. Makten i bokvärlden flyttas sakta men säkert över till författarna. Det traditionella förlagen kommer förstås alltid vara kvar och de kommer plocka upp framgångsrika egenutgivare. Förlag som Bonnier och Norstedts kommer bestå och ha samma tyngd de alltid har haft. Eller?

Det är en spännande framtid som författare och jag ser sjukt mycket fram emot den.

Vill du veta mer om hur du kan ge ut din egen bok som ett proffs så kontakta mig.
Mer om selmapriset.

Mer om egenutgivning i Sverige och utomlands.

Egenutgivna böcker i Storbrittanien.

 

the martian

2 Comments

 1. Grattis!
  Förstår känslan. Blev lika glad när jag fick sitta i juryn på Indie Book Awards förra året.
  Njut!
  Kram Kim :-)

  Reply
  • Tack! Och grattis!

   Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ophelia Publishing representerar författarskapet Leffe Delo - […] om Magnus ’Jycken’ Cedenblads väg till UFC som ges ut av GoInspire och sitter med i juryn till Selmapriset, …

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Dela med dig

Dela sidan med dina vänner.