Lösningen på samhällets problem ..?

Våldtäkter, sexuella trakasserier, hat, barn som mår illa, badhus, trauman, mord, misshandel, flyktingar, invandrare och svenskar, politikerförakt, mediaförakt, missbruk, dålig uppfostran … Facebook svämmar över med åsikter och fingrar som pekas.

Alla pratar förbi varandra och få kommer med lösningar eller ens vettiga förslag på lösningar. Många vill döda symtomen istället för orsakerna. Oavsett vilken del av den andra sidan gräset de står på.

Jag är knappast en expert men jag har några förslag på var vi kan börja någonstans. Det mesta handlar om värderingar och psykologi faktiskt. Vi kan rädda massor av barn som sedan kan bli vuxna och vi kan få ett samhälle som ser fan så mycket bättre ut än nu. Om de flesta vuxna har jag gett upp hoppet om.

Vi får helt enkelt go back to basic och se på de mjuka värdena. I grunden handlar det, som i det mesta, om känslor och människor.

Krasst. Vår uppväxt är oftast det som skapar och formar oss. Till exempel: Ingen väljer att bli missbrukare och de flesta missbrukare är det på grund av ett trauma i barndomen. En person som misshandlar har ofta adopterat en förälders beteende. En del mördar av frustration. många hatar på grund av rädsla. Våldtäktsmän har antingen själva blivit utsatta för övergrepp eller har helt enkelt fruktansvärt dåliga värderingar. Föräldrar från hem där de själva inte fått riktiga värderingar och så vidare skapar lika barn – det går i cirklar. Och så vidare. Och grejen är att de flesta vet att det är fel men gör det ändå. Jag vet att jag hade varit en bra mycket bättre förälder om jag lärt mig mer redan som barn och när jag fick barn.

Så … i korthet och i all enkelhet …

Förslag nummer 1:

Se till att ALLA föräldrar som får eller har barn får gå på kurs. Och alla invandrande föräldrar likaså. I uppfostran, värderingar, barnpsykologi, kultur, relationspsykologi, föräldraskap och så vidare. Facit och verktyg liksom. Gör barnbidrag till motivator och kursen obligatoriskt. Vi kan väl kalla det för körkort men man kan ju inte tvinga någon … typ. Så, de som inte går kursen får inget barnbidrag. Och kurs ska hållas varannat år.

Bara en sådan enkel sak som att vi uppfostrar våra barn, oftast killar, i att en kille inte ska gråta, inte gnälla eller visa känslor eller ens prata om känslor skapar sämre fungerande män. Exempel: att det är okej för killar att ligga runt men inte tjejer, de ska överbeskyddas av män. Så är man pappa, eller mamma, ska man behandla både döttrar och söner likadant. Respekt för människa och inte bara kön. Om pappa visar respekt för dottern, kvinnor generellt och deras kroppar kommer sönerna, och döttrarna, göra detsamma när de blir äldre. Ja, du fattar, man kan ta upp tusen exempel. Sen har vi allt det andra som ingår i barnuppfostran. Många vet vad man inte bör göra men inte vad man bör göra.

Och låt ALLA gå kursen. Oavsett kön eller nationalitet.

Förslag nummer 2:

Inför psykologi som obligatorisk ämne i skolan. Minst en timme i veckan. Där föräldrar brister kan proffs utbilda barnen och då blir det även en plats där de kan ventilera alla sina tankar och funderingar. Mer läran om människa och livet än de akademiska ämnena. Om mobbing, barnpsykologi, sociala interaktioner, hur människor fungerar, kulturer, sexualitet, respekt, värderingar, känslor och så vidare. Ju lättare vi kan få barn att öppna upp och komma i kontakt med sig själva redan från början desto enklare blir det att skapa bättre människor OCH förbereda dem för vuxenlivet. Tänk bara på alla relationer som kommer bli bättre när de skaffar sig en partner. Tänk vilken värld vi skulle kunna få. Tänk hur mycket mindre misshandel, mobbing, självmord, våldtäkter, sexuella trakasserier, sjukskrivna, stress, missbruk, hedersbrott, främlingsfientlighet och hat vi skulle kunna ha …

Förslag nummer 3:

Politiker måste börja ta ansvar, för helheten. Skitsamma vems fel det var från början. De behöver börja prata om lösningar och sluta peka finger. Finns det bra lösningar i andra länder eller hos andra partier så är det bara att vara pragmatisk. Politiker behöver bli solklara med att de arbetar för folket och den miljö och det samhälle vi lever i. Inte för sin egen del eller för de rikaste, eller för banker eller storföretag. Folket i landet kommer först. I Bhutan till exempel så har regeringen beslutat att jobba för ett index som kallas GNH, Gross National Happiness istället för BNP. Ju lyckligare folket är desto mindre samhällskostnader och desto mer välmående folk. Det sjuka i samhället idag, även om Sverige är ett extremt bra land att leva i, är att vi skär ner på alla som inte bidrar ekonomiskt. Vi värderar människor efter ekonomi, där handikappade, funktionshindrade, barn, pensionärer och sjuka får mindre stöd och pengar. Det mesta gynnar rika istället för medelklass. Där är vi nu men vi kan göra något åt det.

Jag tror att ickerasisterna behöver förstå att det finns problem med invandring – jag tror att de högerextrema och de som missnöjesröstar behöver förstå att det en minoritet av alla flyktingar och invandrare som är skit. När båda sidor erkänner det – då kan de sätta sig ned och prata. Men tills dess kan vi börja med förslag 1 och 2 kanske.

Det är väljarna som är politikernas överlevnad, de behöver fatta det. Jag vill se en svensk Bernie Sanders för fan.

 

psykologi i skolan

Vad ser du för lösning?

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Dela med dig

Dela sidan med dina vänner.