Barn- och ungdomsböcker 2015

Här kommer 6 tips på barn- och ungdomsböcker 2015 du måste köpa och läsa. En del även från 2014. Barn och ungdomsböcker har ökat med 13 procent tack och lov. Just när jag trodde att det digitala skulle äta upp det analoga. Det här är böcker jag pushar för!

  1. Demonologi för nybörjare, av Caroline L Jensen. Gud har gått in i väggen, och i helvetet planerar Beelzebub uppror mot Satan. Dessutom tänker han släppa loss helvetets alla demoner på jorden. Allt detta är Isak omedveten om när han som vanligt går till vaktmästarjobbet på sin gamla skola. Men när Beatrice, grannens allvetande råtta, förklarar för Isak att det enbart är han som kan förhindra apokalypsen, och rädda sin älskade, ondskefulla lillasyster, tvingas Isak ge sig ut på en resa genom helvetets nio kretsar för att möta Satan. Snabbt och väldigt roligt skriven. Från 15 år till vuxen.
  2. Staden på andra sidan Kompassen, av Kim Kimselius. I en grotta upptäcker Markus något som liknar en stor skimrande såpbubbla. Den ser skrämmande farlig ut och han törs inte komma nära den. I samma ögonblick börjar äventyret för dem båda, för bakom bubblan väntar en magisk och skrämmande värld. Snabba kapitel och rappt språk. Från 9 till 14 år.
  3. Airtight, av Niclas Christoffer. Emma är sjutton år och skolans grå mus. Hon pluggar och är i stallet med sin vän Noah. Men under ytan sjuder hennes drömmar om att stå i centrum, att bli sedd och älskad, värd att ha och ta. Emma börjar träffa den tre år äldre läraren Felix, och han gör de sexuella fantasier hon ofta har, och även några hon inte har, till verklighet. En bok om hur illa det kan gå. En viktig bok som tar ungas sexualitet på allvar.
  4. Snipp och snopp, av Tony Cronstam. Om att se olika ut, men ändå vara lika. Kan man vara det? Hur då? Snipp och snopp handlar om de stora sakerna i livet, men på en liten arena. Stora saker som jämlikhet, förutfattade meningar och hur valen vi gör påverkar oss. Hur vi är olika men ändå lika. En viktig bok som tar upp genusfrågor, på ett barns vis. 3 till 6 år.
  5. B.L.ÖH. av Jan-Erik Ullström. Barnens Lilla Överlevnadshandbok. Barnens lilla överlevnadshandbok är ett lärande äventyr. En rolig och spännande expedition i vår vackra vildmark. Vi får följa med vännerna Maja och Charlie ut i skogen där de får lära sig om hur vi överlever i vår fina natur. Hur hittar du vatten? Åt vilket håll är norr? Hur bygger du ett skydd? Och eld då? Hur gör du upp eld? Och käka myror? 9 till 12 år.
  6. Coolt med ADHD, av Malin Roca Ahlgren. Alice, 11 år, gillar inte att hon har ADHD, men hon förstår att det finns fördelar. Detta är en bok om ADHD som även lyfter fram styrkorna. Det är alltså coolt med ADHD.Boken är tänkt som ett stöd för barn och deras föräldrar, samt lärare i grundskolan.

Så det var allt. Cirkulera. :)

4 Comments

  1. Tack så mycket för att du tipsar om min bok <3
    Instämmer i de andra böckerna du har tipsat om, böcker även jag varmt rekommenderar.
    Kram Kim :-)

    Reply
    • Vassego, bra saker ska ha cred helt enkelt :)

      Reply
  2. Kul med så många Idus – böcker! Har du läst min? Glashjärtat – vänner eller fiender?
    Om du vill ha ett recensionsex så säg till.
    Ha en fin söndagskväll!
    /Anna

    Reply
    • Hej Anna,

      Nej den har jag inte läst :) Och det får du gärna göra. Mejlar adress.

      Reply

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Dela med dig

Dela sidan med dina vänner.